
Bent u toe aan meer ruimte in uw woning, maar wilt u niet verhuizen? Dan kan het laten plaatsen van een aanbouw de ideale oplossing zijn. Hierbij wordt er meer ruimte gecreëerd in uw woning door een gedeelte van bijvoorbeeld de tuin te gebruiken als ruimte om een gedeelte aan uw huis te bouwen. De mogelijkheden hiervan zijn groot: u kunt kiezen voor een standaard aanbouw, een uitbouw om de hoek van uw woning of een lichtkoepel. Al deze opties zullen zorgen voor meer licht, ruimte en woongenot. Maar de beslissing kan ook veel vragen oproepen. Kunt u zomaar een aanbouw laten plaatsen? Omdat er nogal wat onduidelijkheid heerst over de regelgeving rondom het plaatsen van een aanbouw zetten wij hier een aantal zaken voor u op een rij.
1. Vergunningen en regels aanbouw
Voor het plaatsen van een woning aanbouw gelden verschillende regels, maar dat betekent niet dat het laten plaatsen van een aanbouw een onmogelijke opgave is. Een vergunning is namelijk niet altijd nodig. Wist u dat tot 4 meter diep een aanbouw vergunningsvrij aan de achterzijde van de woning gebouwd mag worden? Hiervoor hoeft u dus geen aanvragen te doen bij de gemeente en kunt u gewoon beginnen met uw aanbouw. Controleer voor de zekerheid wel even of de aanbouw lager is dan 5 meter. Is dat niet zo, dan is alsnog een vergunning nodig. Ook mag de totale oppervlakte van een uitbouw zonder vergunning niet meer dan 100 vierkante meter bedragen, waarbij de helft van het perceel onbebouwd moet blijven. Is dit het geval, dan kunt u onbezorgd aan de slag. Wilt u toch een aanbouw laten plaatsen die langer is dan 4 meter? Neem dan contact op met uw gemeente. Via de website van de gemeente of het gemeenteloket kunt u informatie inwinnen over de specifieke regels voor uitbouw en de aanvraagprocedure. Als gerenommeerd aannemersbedrijf in Dordrecht kunnen wij u hierbij ondersteunen. Ook kunnen wij u adviseren over de regelgeving van aanbouw in deze regio.
2. Burenrecht uitbouw
U kunt natuurlijk ook een aantal voorbereidingen treffen die het plaatsen van uw aanbouw makkelijker maken. Zo kunt u bijvoorbeeld uw buurt en met name uw naaste buren even informeren over de werkzaamheden die gaan plaatsvinden. Dit voorkomt veel onnodige problemen. Als buren moet je je namelijk houden aan verschillende plichten en heb je ook bepaalde rechten. Deze zijn wettelijk vastgelegd in het burenrecht. Zo kan het zijn dat de buren recht van overpad hebben om via uw terrein naar de openbare weg te komen. U mag volgens de regels uitbouw buren deze doorgang niet versperren met een aan- of uitbouw. Ook beschermt de wet buren tegen ongewenst uitzicht en is er nauwkeurig vastgelegd onder welke voorwaarden u een raam in een zijgevel mag aanbrengen en wanneer u wel of niet een balkon of dakterras mag maken. Dat heeft alles te maken met uitzicht, privacy en mogelijke overlast. Voor een goede verstandhouding is het daarnaast belangrijk dat u uw buren inlicht over de uit te voeren werkzaamheden en de te verwachten overlast. Volgens de regels van het burenrecht aanbouw mag u de grond van de buren betreden om werkzaamheden te verrichten aan uw woning, maar het is natuurlijk wel zo netjes om het eerst even te vragen.
3. Voorschriften Bouwbesluit
Of u nu een aanbouw plaatst met of zonder vergunning, het blijft belangrijk dat de bouwconstructie voldoet aan de normen uit het Bouwbesluit. In dit document staan belangrijke regels en richtlijnen voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. U als huiseigenaar bent verantwoordelijk voor het volgen van deze voorschriften, ook als u een aannemer in de arm neemt. Zorg er daarom altijd voor dat u een deskundige en betrouwbare partij inschakelt die met behulp van constructieberekeningen kan aantonen dat de aanbouw voldoet aan alle eisen uit het Bouwbesluit. Mocht de gemeente achteraf willen controleren of de aanbouw voldoet aan wet- en regelgeving, dan kunt u met deze berekeningen bewijzen dat er is gekozen voor een efficiënt en veilig ontwerp. Wanneer uw aannemer niet zelf begint over het Bouwbesluit, doet u er dus goed aan om het te vragen. U draagt namelijk zelf ook verantwoordelijkheid omdat u de aannemer opdracht geeft voor de aanbouw.
Meer weten over de regelgeving omtrent een aanbouw plaatsen?
Bent u op zoek naar een specialist die uw aanbouw van begin tot eind kan realiseren of wilt u meer informatie over de regelgeving uitbouw? Neem dan gerust contact met ons op. Habrobouw helpt u graag bij het maken van een gedegen plan, het aanvragen van eventuele vergunningen en natuurlijk de volledige verbouwing.

Meer weten over de mogelijkheden van een aanbouw aan uw woning? Neem vrijblijvend contact op middels het contactformulier, via 06 190 19 991 of info@habrobouw.nl. Wij helpen u graag!