Een prefab uitbouw of een gewone uitbouw: wat is het verschil?

10 mei 2023
uitbouwen

Met een uitbouw creëert u een stuk meer ruimte in uw bestaande woning. Het kan in veel gevallen dus een goed alternatief voor verhuizen zijn als uw woning te krap wordt. Bijvoorbeeld bij gezinsuitbreiding of om eindelijk die grote leefkeuken te realiseren. Als u zich gaat oriënteren op uitbouwen, dan zult u al snel voor de keuze komen te staan tussen een prefab uitbouw en traditionele uitbouw. Benieuwd wat de belangrijkste verschillen zijn? Wij zetten ze voor u op een rij.

Een prefab uitbouw of toch niet?

Bij twijfel of een prefab uitbouw iets voor u is, lees dan onderstaande punten eens goed door:

  • Prefab bestaat uit kant-en-klare delen of zelfs uit één geheel waardoor het direct geplaatst worden;
  • Met prefab is de overlast tot een minimum beperkt;
  • Prefab is een stuk sneller gerealiseerd dan gewone bouw;
  • De kosten van prefab zijn vaak lager;
  • De gebruikte materialen zijn zeer duurzaam en energiezuinig;
  • U kunt wel degelijk voorkeuren aangeven en zelf de afwerking bepalen.

Kant-en-klaar of op maat gemaakt

Prefab staat voor prefabricage, wat betekent dat de uitbouw bestaat uit kant-en-klare delen of zelfs uit één geheel. Hierdoor kan de uitbouw direct geplaatst worden en is de overlast tot een minimum beperkt. Dit in tegenstelling tot een traditionele uitbouw, die ter plaatse opgebouwd wordt. Er wordt vaak gedacht dat men bij prefab helemaal niets te kiezen heeft, maar dit klopt niet. U kunt wel degelijk voorkeuren aangeven en zelf de afwerking bepalen.

Sneller klaar met prefab uitbouwen

Een prefab uitbouw kan dus een stuk sneller gerealiseerd worden dan een gewone uitbouw. Nog niet zo lang geleden stond dit synoniem voor een minder mooi eindproduct. Gelukkig is dat inmiddels verleden tijd. De prefab uitbouw is doorontwikkeld en wordt in de werkplaats met de grootst mogelijke zorg geproduceerd, waardoor de uiteindelijke constructie kwalitatief zelfs hoogwaardiger is dan een traditioneel gebouwde uitbouw. De doorlooptijd is echter meer dan twee keer zo snel. Binnen twee weken kunt u genieten van een complete uitbouw!

De kosten

Doordat de productietijd van een prefab uitbouw iets korter is dan die van een traditionele uitbouw, zijn de kosten vaak ook lager. Bovendien komen bouwvertragingen of onvoorziene omstandigheden vrijwel niet voor, waardoor u ook niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Uiteraard geldt voor beide typen uitbouw, dat u de afwerking en verdere invulling (denk aan materialen, aansluitingen etc.) zo goedkoop of duur kunt maken als u zelf wilt.

Duurzaam en energiezuinig

Ook in de bouwsector staan de technologische ontwikkelingen en innovaties niet stil. Met name op het gebied van duurzaamheid is er de afgelopen jaren veel verbeterd. Zowel in de traditionele bouw, als op het gebied van prefabricage. De gebruikte materialen zijn zeer duurzaam en energiezuinig. Waarbij de milieu-impact bij prefab nog een stuk lager is, doordat er zo efficiënt mogelijk wordt gebouwd en er dus minder verspilling is. Bovendien kunnen de materialen eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden.

Of u kiest voor traditionele uitbouwen of prefab uitbouwen hangt dus van een aantal factoren af. Heeft een snelle, efficiënte, betaalbare en duurzame manier van bouwen de voorkeur? Dan is prefab absoluut een goede keus. Wij vertellen u er graag alles over, dus neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar overzicht